Dlaczego BIO

Żywność BIO, EKO, ORGANIC. Czy jest dla nas lepsza niż ta pochodząca z upraw konwencjonalnych?



eko warzywa korzeniowe

 

 

Świadomość społeczeństwa odnośnie potrzeby zdrowego odżywiania regularnie wzrasta. Ludzie zaczynają sobie zdawać sprawę, że jest to niezbędne dla zachowania zdrowia i siły na długie lata. Któż nie chciałby się zawsze świetnie czuć? Nauczono nas, że owoce, warzywa oraz zboża to źródło witamin i minerałów niezbędnych do życia. Niestety, nowoczesne metody uprawy sprawiły, że ilość wartości odżywczych w produktach rolnych maleje. Wzrasta natomiast ilość substancji, nie mających nic wspólnego z odżywczymi.

 

 

 

„(…)wmówiono nam, że typ rolnictwa, w którym używane są syntetyczne środki chemiczne jest rolnictwem konwencjonalnym.”

 

 

 

Stosowanie pestycydów i nawozów sztucznych powoduje, że razem z pokarmem wprowadzamy do naszego organizmu niechciane substancje. W konsekwencji nerki oraz wątroba będące filtrami ludzkiego ciała są bardziej obciążone. Razem z krwią przepływają przez nie trucizny jakimi są pestycydy. Z definicji pestycydy to substancje chemiczne lub naturalne, używane do zwalczania organizmów uznawanych za szkodliwe. Nasuwa się jedno pytanie. Skoro substancje te działają tak skutecznie w przypadku „szkodników”, to czy możemy wierzyć, iż na nasz organizm nie mają żadnego wpływu? Owoce i warzywa zrywane zanim zdąża dojrzeć i osiągnąć maksymalną ilość substancjami odżywczych lub opryskana pestycydami soczewica, to zdecydowanie nie to, czym chcielibyśmy się żywić. Co ciekawe wmówiono nam, że typ rolnictwa, w którym używane są syntetyczne środki chemiczne jest rolnictwem konwencjonalnym, a prawdą jest, że z tradycją nie ma nic wspólnego. Dopiero od kilku pokoleń regularnie postępowała chemizacja rolnictwa. Dawniej wszyscy rolnicy byli “ekologiczni”. Nie mieli dostępu do herbicydów, insektycydów, i jeszcze innych „cydów”. Nie stosowali sztucznych, wysyconych chemią nawozów. Żyli i pracowali eko. Podążając tym tokiem myślenia, to rolnictwo ekologiczne jest tym tradycyjnym a tradycję, szczególnie tą dobrą należny kultywować.

 

Już w latach 70-tych rozpoczęło się kształtowanie tupu rolnictwa dzisiaj nazywanego ekologicznym. Pobudką do tego, były głośne protesty przeciwko chemizacji rolnictwa, w której już prawie 50 lat temu zauważono poważne zagrożenie dla dobrostanu naszej planety. Niezależnie od czynnika który zapoczątkował powrót do naturalnych metod upraw, dzisiaj możemy być szczęśliwi, że mamy możliwość wyboru. Spożywać żywność przesiąknięta środkami chemicznymi, której produkcja szkodzi nam wszystkim, czy sięgać po produkty dojrzałe w naturalny sposób, w swej najczystszej postaci. Bez dodatku środków chemicznych.

 

„W rolnictwie ekologicznym ważne jest aby ziemi nie wyjałowić, nie doprowadzić do sytuacji, w której aby umożliwić wzrost roślin, niezbędne jest sztuczne nawożenie.”

 

Wiele osób skarży się na wysokie ceny żywności ekologicznej w porównaniu do tej uprawianej metodami konwencjonalnymi. Po chwili zastanowienia już wiadomo, że jest to tak naprawdę oczywiste zjawisko. Wyższy koszt produkcji żywności ekologicznej jest w pełni uzasadniony rozmiarem tych upraw oraz stosowaniem dobrych praktyk. Rolnictwo ekologiczne, jak było pokazane w artykule o zasadach upraw ekologicznych, musi spełniać inne wymagania i utrzymać inne, wyższe, standardy niż uprawy „konwencjonalne”. Wymaga to od rolnika więcej wysiłku, odpowiedniego przygotowania, jest bardziej czasochłonne a pestycydy pochodzenia naturalnego, czyli naturalne wyciągi z roślin odstraszające owady, są bardziej kosztowne. Brak w uprawie syntetycznych pestycydów, wymaga umiejętności naturalnego odstraszania insektów oraz mechanicznego usuwania chwastów. Stosowanie odpowiedniego płodozmianu wymaga lepszej organizacji uprawy. W rolnictwie ekologicznym ważne jest, aby ziemi nie wyjałowić, nie doprowadzić do sytuacji, w której aby umożliwić wzrost roślin, niezbędne jest sztuczne nawożenie. Idealna jest sytuacja, w której rolnik uprawia różne gatunki roślin, na stosunkowo małym obszarze, wliczając w to zioła. Różnorodność roślin w uprawach umożliwia ich biosyntezę, prawidłowy wzrost i wysycenie składnikami odżywczymi. Naturalny ekosystem. W tym kierunki powinno iść rolnictwo. 

 

 

eko uprawa
 

 

Żywość pochodząca z upraw ekologicznych jest dla nas lepsza pod wieloma względami. Wzrasta liczba badań potwierdzająca wyższość produktów bio nad konwencjonalnymi. Ilość ta jest jednak nadal zbyt mała, aby wystarczyła do wydania oficjalnego stanowiska przez świat naukowy.  Dzieje się tak, ponieważ wpływ żywności na nasze zdrowie jest procesem długotrwałym i potrzeba długoletnich obserwacji, aby zauważyć zmiany zdrowia badanych osób. Ponadto osoby odżywiające się produktami ekologicznymi, zjadają zazwyczaj więcej owoców i warzyw i fakt, że są zdrowsi, może wynikać albo z racji odżywiania się produktami ekologicznymi, albo z samego faktu zwiększonego spożycia produktów pochodzenia roślinnego. Czynników wpływających na wynik badań żywieniowych jest bardzo wiele, dlatego naukowcy podchodzą do nich bardzo ostrożnie. Pomimo tego, udało się uzyskać dowody na to, że lepiej sięgać po produkty ekologiczne.

 

Więcej przeciwutleniaczy.

 

Badania pokazały, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych zawiera więcej antyoksydantów niż ta “tradycyjna”. Potrzebujemy przeciwutleniaczy aby sprawnie radzić sobie z atakami wolnych rodników na nasz organizm. Wolne rodniki uszkadzają lipidy, białka i DNA w naszym organizmie prowadząc do rozwoju wielu chorób. W związku z powyższym im więcej przeciwutleniaczy naturalnego pochodzenia dostarczymy wraz z pożywieniem, tym lepiej nasz organizm jest w stanie się bronić przed wolnymi rodnikami.

 

Mniej metali ciężkich.

 

Ekologiczna żywność to mniej metali ciężkich. Kadm kumuluje się w naszym organizmie, w szczególności w wątrobie i nerkach, czyli w dwóch organach niezbędnych do samooczyszczania i odtruwania organizmu. Dlatego też tak istotne jest, aby dostarczać go z pożywieniem w jak najmniejszych ilościach. Jedzmy to co jest nam potrzebne, bez niechcianych „ciężkich” gratisów.

 

Owoce z upraw ekologicznych to 75% mniej pestycydów.

 

Pestycydy są wykorzystywane w rolnictwie konwencjonalnym na szeroką skalę w celu eliminacji szkodników, które mogłyby przyczynić się do mniejszych zbiorów. Mniejszej opłacalności uprawy. W teorii żywność jest monitorowana na ich obecność. Jak radośnie donoszą organizacje monitorujące poziom pestycydów w pożywieniu, w większości przypadków mieści się on w granicach normy. Pozostaje pytanie, czym właściwie jest ta norma. Sam fakt ustalenia normy świadczy o tym, że pestycydy w pożywieniu się znajdują. Norma oparta jest na badanych wykonywanych w warunkach laboratoryjnych, które mają za zadanie wskazać maksymalne dawki powodujące zatrucie. Często badania prowadzone są na zwierzętach lub in vitro, czyli na komórkach, co nie zawsze pokrywa się z reakcją jakiej możemy się spodziewać na ludzkim organizmie. Nasze ciało to bardzo skomplikowana struktura z milionami reakcji zachodzących każdego dnia. Nie potrzebujemy środków chemicznych dostarczanych z pożywieniem. Obciążają one nerki oraz wątrobę, która odtruwa cały organizm. Z każdym kęsem owoców uprawianych metodą konwencjonalną w porównaniu z tych ekologicznych zjadamy o 75% więcej pestycydów. W przypadku warzyw jest to 32% więcej. Wraz z biegiem czasu i zwiększaniem się ilości upraw ekologicznych ilość pozostałości pestycydów w glebie i wodach będzie coraz mniejsza, czyli coraz mniej będzie ich w żywności. Przyszłość jest w naszych rękach oraz na naszych talerzach.

 

M.

 

Źródła:

1. Barański M et al. (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr 112 (5), 794-811.

2. Benbrook C, Zhao X, Davies N, et al. (2008) New evidence confirms the nutritional superiority of plant-based organic foods. http://organic-center.org/reportfiles/NutrientContentReport.pdf (accessed June 2014). 23. Curl.

3. C, Fenske RA & Elgethun K (2003) Organophosphorus pesticide exposure of urban and suburban preschool children with organic and conventional diets. Environ Health Perspect 111, 377–382.

4. Smith-Spangler C, Brandeau ML, Hunter GE, et al. (2012) Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives? A systematic review. Ann Intern Med 157, 348–366.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *