Dlaczego BIO

Żywność BIO, EKO, ORGANIC. Co kryje się pod tymi pojęciami?





Jakie wymogi musi spełnić gospodarstwo rolne, aby móc nazwać się ekologicznym?

Uprawa ekologiczna, w skrócie powinna się charakteryzować wysokim stopniem różnorodności biologicznej z wykorzystaniem naturalnie zachodzących procesów w przyrodzie Liczba gospodarstw ekologicznych oraz świadomość społeczeństwa na temat wyższości upraw ekologicznych nad konwencjonalnymi rośnie. Rolnicy, którzy prowadzili swoje uprawy w konwencjonalny sposób, aby móc dostać miano ekologicznego muszą przejść proces przemiany i adaptacji. Okres ten trwa zazwyczaj 2 lata. W przypadku upraw wieloletnich wymagane są 3 lata. Czas ten jest potrzebny do tego, aby pozostałości stosowanych w przeszłości chemicznych środków wspomagających uprawy uległy rozkładowi, a równowaga biologiczna w gospodarstwie została odbudowana. W zasadzie im dłużej środki chemiczne nie były stosowane na danym obszarze, tym lepiej.

 

 

Nasiona
Powinny pochodzić z upraw ekologicznych. W wypadku gdy nie są dostępne, dopuszcza się po uzyskaniu pisemnej zgody właściwych urzędów, użycie nasion pochodzących z upraw konwencjonalnych, pod warunkiem iż nasiona nie były zaprawiane chemicznie.

 

Płodozmian
W uprawie ekologicznej rolnik jest zobowiązany do stosowania tzw. płodozmianu, który ma na celu zachowanie żyzności gleby, czyli utrzymanie ilości substancji organicznych na odpowiednim poziomie. W praktyce oznacza to, że na tym samym obszarze co kilka lat powinny być uprawiane inne gatunki roślin. Ważne jest stosowanie upraw roślin strączkowych jak groch, soczewica czy ciecierzyca, które wzbogacają glebę w azot.

 

Nawożenie
Uprawy nawożone są próchnicą, uzyskaną w procesie kompostowania materiałów organicznych lub nawozami organicznymi najlepiej wytworzonymi w gospodarstwie. Jeżeli pomimo stosowania powyższych sposobów stwierdza się trwały niedobór w glebie składników mineralnych, dopuszcza się stosowanie nawozów mineralnych lecz wyłącznie pochodzenia naturalnego.

 

Chwasty
By być w stanie poradzić sobie z niepożądanymi roślinami w uprawie podstawą jest dobre rozplanowanie uprawy, które ograniczą ich rozrost. Ponadto do walki z nimi używa się środków mechanicznych.

 

Choroby i szkodniki
Dopuszcza się działania interwencyjne, czyli stosowanie środków biologicznych i fizycznych w przypadku, gdy równowaga biologiczna w gospodarstwie nie wystarcza m.in. substancji feromonowych, wyciągów roślinnych, pułapek. Stosuje się naturalne środki ochrony roślin wydzielane przez pewne gatunki roślin. Są to tzw. związki alleopatyczne, które mają działanie odstraszające szkodniki lub bardziej szczegółowo fitoncydy o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

 

Rolnictwo ekologiczne Rolnictwo konwencjonalne
Naturalny nawóz (kompost) Chemiczne lub syntetyczne nawozy
Rozrost chwastów jest kontrolowany poprzez płodozmian lub mechaniczne ich usuwanie. Chwasty są usuwane przy pomocy chemicznych środków, herbicydów.
Ilość szkodników jest kontrolowana naturalnymi metodami t.j.pułapki, insekty (biedronka zjadająca mszyce), naturalne feromony, lub pestycydy pochodzenia naturalnego. Szkodniki są usuwane przy pomocy syntetycznych pestycydów.

 

Źródło: ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008, (WE) nr 834/2007

 

M.

Jedna odpowiedź do “Żywność BIO, EKO, ORGANIC. Co kryje się pod tymi pojęciami?”

  1. […] pełni uzasadnione rozmiarem i sposobem uprawy. Rolnictwo ekologiczne jak było pokazane w artykule na ten temat musi spełniać inne wymagania i utrzymać wysokie standardy. Wymaga to od rolnika […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *