zupa z zoltej soczewicy z mlekiem kokosowym

 

Czas przygotowania: 40 min 

 

Składniki na 4 porcje:

1 szkl żółtej soczewicy

1 średnia marchew

2 ziemniaki

1 cebula żółta

250ml mleka kokosowego (bez emulgatorów)

Szczypta kurkumy i chilli

Sól

1 łyżka oliwy z oliwek

 


 

Sposób przygotowania:

Obrać i drobno posiekać cebulę. W rondlu rozgrzać oliwę i poddusić cebulę.

 

Obrać i pokroić w drobną kostkę ziemniaki i marchew. Dodać do cebuli wraz ze szczyptą kurkumy (1/2 łyżeczki) i chilli i razem podsmażyć ok. 30 sekund.

 

Do rondla dodać uprzednio opłukaną soczewicę i zalać około 500 ml wody.

 

Gotować ok. 30 min, aż warzywa będą miękkie po czym już nie gotując wlać mleko kokosowe i dosolić do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki)

 


 

Wartości odżywcze z całego przepisu:

Energia  1454 kcal
Białko  92,8 g
Tłuszcze  63,4 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone  15,3 g
                                             wielonienasycone   2,6 g
                                             nasycone  44,86 g
Węglowodany  145,4 g
w tym cukry  17 g
Błonnik  26,4 g
Sól  5 g

 

 Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia   364 kcal
Białko  23 g
Tłuszcze  16 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone  3,8 g
                                            wielonienasycone  0,6 g
                                            nasycone  11 g
Węglowodany  36 g
w tym cukry  4 g
Błonnik  6,6 g
Sól  1,25 g

 

Podział procentowy energii:

 

wykres zupa z soczewicy

 

Zupy

Żółta zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i kurkumą


 

Pożywna i smakowita zupa z soczewicy należy do moich faworytów. Przyrządza się ją szybko, potrzeba tylko kilku składników i jest prosta w wykonaniu. Często przyrządzam „na szybko” zupę z soczewicy z pomidorami, lecz mając pod ręką nietypową żółtą soczewicę chciałam wykorzystać jej kolor i stworzyć coś innego. Na dodatek patrzące na mnie z szuflady od jakiegoś czasu mleko kokosowe, aż prosiło się o wykorzystanie. Przepis prosty i zapewne nie jestem pierwszą osobą która taką zupę upichciła, ale nie jestem w stanie stwierdzić kto był moją inspiracją, chyba po prostu internet i przeglądane setki przepisów.

 

 

 

skladniki zupa z zoltej soczewicy z mlekiem kokosowym
 

 

 

Kurkuma jest znana z bardzo intensywnego i barwiącego wszystko dookoła żółtego koloru. Wygląda na to, że w te wrześniowe pochmurne dni zatęskniłam za słonecznym odcieniem. Jako wpływająca bardzo pozytywnie na nasze zdrowie poprzez między innymi łagodzenie stanów zapalnych w organizmie i oczyszczanie wątroby kurkuma to świetna przyprawa na jesień, a dodatek chilli wzmacnia jej dobroczynne działanie. Mleko kokosowe dodaje zupie z soczewicy egzotycznego smaku i podkreśla jej piękny kolor. Moje myśli pobiegły w stronę Azji, którą  mam nadzieję, że kiedyś uda mi się odwiedzić.

 

Jeżeli lubicie pikantne potrawy dodajcie więcej chilli. Szczypta sugerowana przeze mnie jest praktycznie niewyczuwalna, ale ja od tej zupy oczekiwałam przede wszystkim delikatności i cel został osiągnięty.

 


 

Zupa jest napakowana białkiem roślinnym, witaminami z grupy B, kwasem foliowym oraz witaminą A. Zawiera sporą dawkę żelaza, magnezu, cynku, fosforu i potasu. Zawiera dużo błonnika i sporą ilość tłuszczy, przez co zupa jest bardzo sycąca i na długo wypełni nas smacznymi, zdrowymi kaloriami.

 

 

zupa z zoltej soczewicy z mlekiem kokosowym
 

 

M.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *