Tagliatelle-z-pesto-i-szparagami2

Czas przygotowania: 20 min 

 

Składniki na 2 duże porcje:

100 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle  

1 pęczek szparagów

garść świeżej posiekanej kolendry

 

Składniki na pesto:

1 szkl świeżej bazylii

2 ząbki czosnku

15 g orzeszków piniowych

5 łyżek oliwy z oliwek

sól

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Składniki na wegański parmezan:

3 łyżki migdałów

2 łyżki płatków drożdżowych

szczypta soli

 


 

Sposób przygotowania:

 

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końcówki i dokładnie osuszyć. Wyłożyć na blasze do pieczenia z papierem pergaminowym, delikatnie przesmarować oliwą z oliwek i oprószyć solą. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

 

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (około 7 minut).

 

Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do naczynia blendera, razem z  bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Miksować do momentu połączenia składników. Dodać sok z cytryny i soli do smaku (około 1/4 łyżeczki).

 

Migdały do wegańskiego parmezanu dokładnie zmielić i połączyć z płatkami drożdżowymi oraz solą.

 

Ugotowany i odcedzony makaron połączyć z pesto, szparagi pokroić na mniejsze kawałki około 1,5 cm i dodać do makaronu.

 

Podawać posypane kolendrą i wegańskim parmezanem.


Wartości odżywcze z całego przepisu:

 

Energia  1130 kcal
Białko  21,8 g
Tłuszcze  80,1 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone  49,5 g
                                             wielonienasycone   8 g
                                             nasycone  10,5 g
Węglowodany  88,1 g
w tym cukry  7,8 g
Błonnik  9,5 g
Sól  1,5 g

 

 Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia   565 kcal
Białko  10,9 g
Tłuszcze  40,05 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone  24,75 g
                                            wielonienasycone  4 g
                                            nasycone  5,25 g
Węglowodany  44,05 g
w tym cukry  3,9 g
Błonnik  4,75 g
Sól  0,75 g

 

Podział procentowy energii:

 

Pasta

Tagliatelle z pesto bazyliowym ze szparagami


 

Tagliatelle z pesto bazyliowym i szparagami to danie, które doda zieleni naszemu menu. To porządna dawka witaminy A oraz K, których źródłem są szparagi oraz bazylia.  Takie danie to również uzupełnienie w diecie selenu i witaminy E, które są świetnym duetem antyoksydacyjnym. To nasi naturalni obrońcy przed wolnymi rodnikami, czyli w skrócie chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Idealne danie na sycący późny obiad, po którym już nie będziemy mieli ochoty na wieczorne podjadanie. Pełnoziarnisty makaron dostarczy węglowodanów złożonych, które w połączeniu z tłuszczami i błonnikiem będą stopniowo dostarczały nam energię.

 

 

Tagliatelle-z-pesto-i-szparagami3
 
 

Podczas przygotowywania pesto bardzo lubię wykorzystywać orzeszki piniowe, które co prawda można czasami zastąpić np. słonecznikiem, ale to właśnie one występują w oryginalnych włoskich przepisach. Moje pesto ma być wyraziste w smaku i pełne aromatu. Dodatek soku z cytryny sprawdza się za każdym razem. Możecie sprawdzić czy wolicie wersję z czy bez soku z cytryny i napisać jakie są Wasze spostrzeżenia i odczucia.

 

Szparagi upieczone w piekarniku są przyjemnie chrupiące i aromatyczne. Dodatek kolendry dodaje świeżości i przyjemnie przełamuje smak całego dania.

 

Mogłabym zajadać codziennie 🙂 Smacznego!

 

 

Tagliatelle-z-pesto-i-szparagami2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *