spaghetti z pomidorami i czosnkiem

 

Czas przygotowania: 30 min 

 

Składniki na 2 duże porcje:

 

80 g makaronu pszennego spaghetti

3 pomidory

7 ząbków czosnku

duża garść świeżej bazylii

1 łyżka płatków drożdżowych

1/2  płaskiej łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

opcjonalnie kilka kaparów

 


 

Sposób przygotowania:

 

Czosnek obrać i posiekać na plasterki i delikatnie zrumienić na patelni.

 

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do czosnku. Dusić około 10 min na małym ogniu.

 

Do dodać płatki drożdżowe i posiekaną bazylię (zostawić kilka listków do przystrojenia potrawy)

 

W między czasie wstawić makaron do gotowania, zazwyczaj należy makaron pszenny gotować przez 8 min.

 

Do sosu dodać łyżkę wody z gotowania sosu. Sos doprawić solą do smaku. Do sosu wrzucić przecedzony makaron. Co ważne, makaron wrzucić zaraz po przecedzeniu, aby nie wysechł.  Wszystko razem przemieszać i poddusić 30 sekund.

 

I… danie gotowe.


 

Wartości odżywcze z całego przepisu:

Energia  668 kcal
Białko  19,2 g
Tłuszcze  29,7 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone  20 g
                                             wielonienasycone   3,7 g
                                             nasycone  4,1 g
Węglowodany  84,6 g
w tym cukry  13,2 g
Błonnik  9,3 g
Sól  3 g

 

 Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia   334 kcal
Białko  9,6 g
Tłuszcze  14,9 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone  10 g
                                            wielonienasycone  1,9 g
                                            nasycone  2 g
Węglowodany  42,3 g
w tym cukry  6,6 g
Błonnik  4,5 g
Sól  1,5 g

 

Podział procentowy energii:

 

 

diagram procentowy btw dania

Spaghetti z pomidorami i czosnkiem


 

Nie znam nikogo kto nie lubiłby makaronu. Poza osobami z mojego otoczenia, które nie mogą jeść glutenu, każdy chętnie wsunie porcyjkę spaghetti. Ile osób tyle przepisów i sposobów na podanie makaronu. Spaghetti z pomidorami i czosnkiem to danie szybkie, łatwe i przepyszne. W wegańskiej wersji aby dodać serowego posmaku używam nieaktywnych płatków drożdżowych. Często pojawiają się w mojej kuchni, dodają „tego czegoś” potrawom i łechcą smakiem umami. Zapach świeżej bazylii nadaje całemu daniu świeżości i przywodzi na myśl wiosnę i lato gdy cały świat jest po prostu lepszy, gdy nie pada cały dzień i nie ma potrzeby biegania w płaszczach przeciwdeszczowych.

 

Tak naprawdę danie wychodzi inne za każdym razem i uważam, ze jest to jego zaleta. Dodając jeden lub dwa składniki mamy nowe danie i dzięki temu nigdy nam się nie znudzi.

 

 

 

  przygotowanie spaghetti z pomidorami i czosnkiem   
 

 

 

Studiując za granicą miałam okazję poznać całkiem sporo Włochów. Moglbyśmy z powodzeniem uczyć się od nich miłości do makaronu. Celebrowania przygotowań pasty. To od nich nauczyłam się, że za żadne skarby nie można łamać makaronu spaghetti wkładając go do garnka oraz aby do sosu dodać łyżkę wody z gotowania makaronu. Nie byli w stanie wyjaśnić mi dlaczego, po prostu tak należy. 

 

Tradycyjne sosy pomidorowe powinny się długo dusić i redukować wydobywając z tych czerwonych cudeniek głębię smaku. Pewnie kiedyś przyjdzie na to pora i przyrządzę tradycyjny włoski makaron. Dzisiaj wersja ekspresowa gdy kiszki grają marsza i mamy ochotę zjeść nasz zdrowy fast food. Tak weganie sobie mogą dogadzać. 

 


 

Spaghetti z pomidorami to źródło węglowodanów i tłuszczy. Zawartość białka można zwiększyć używając zamiast zwykłego pszennego makaronu, makaronu pełnoziarnistego lub makaronu sojowego. Jednak na pewno zmieni to doznania z posiłku. Wersja bezglutenowa jest łatwa do uzyskania zastępując makaron pszenny, makaronem kukurydzianym spaghetti.

 

 

spaghetti z pomidorami i czosnkiem
 

 

 

M.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *