Czas przygotowania: 15 minut

 

 

Składniki na 1 porcję:

 

 

1/2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka ryżowego

1 garść malin (można więcej bo to samo zdrowie!)

1 figa

1 łyżeczka siemienia lnianego

1 łyżeczka wiórek kokosowych

 

Produkty wysokiej jakości dostaniesz tutaj!

 

 

Przygotowanie:

 

Płatki owsiane, wiórki kokosowe i siemię lniane gotować w rondelku na mleku ryżowym przez 5-8 minut.

 

Orzechy laskowe posiekać, figę pokroić w plasterki.

 

Pod koniec gotowania dodać kilka malin i całość wymieszać.

 

Zabarwioną na czerwono owsiankę przełożyć do miseczki i dodać posiekane orzechy i owoce.

 

Całość można posypać szczypta wiórek kokosowych.

 

Smacznego!

Energia 586 kcal
Białko 12 g
Tłuszcze 22,3 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone
                                             wielonienasycone 
                                             nasycone
Węglowodany 88,1 g
w tym cukry 16 g
Błonnik 14,2 g
Sól 0,1 g


Śniadania

Owsianka z malinami i figami


Czy owsianka musi być nudna?

 

Zdecydowanie nie! Pożywna i pachnąca owocami owsianka, z którą zdrowo rozpoczniemy dzień!

 

Dzięki odpowiednim dodatkom każdego dnia będzie zaskakiwała nas swoim smakiem. Dobra, pożywana i ciepła owsianka nigdy się nie nudzi. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, dlatego jej smak każdego dnia może być inny.

 

Owsiankę można przygotować na kilka sposobów! Ja osobiście najczęściej robię ją na dwa sposoby, wszystko zależy od tego ile mam czasu. Jak pozwolę sobie pospać kilka minut dłużej to decyduję się zalać moje płatki wrzątkiem i zostawiam na przynajmniej 15 minut, a w tak zwanym między czasie wykonuję pozostałe poranne czynności. Wersja, którą lubię bardziej to zwykłe gotowanie owsianki przez kilka minut. Płatki można gotować na wodzie lub mleku roślinnym.

 

 

Sezon na maliny w pełni, dlatego postanowiłam skorzystać z tego i przygotować owsiankę bogatą w soczyste czerwone owoce. Maliny są idealnym sposobem na wzmocnienie naszego organizmu przed zbliżająca się zimą ze względu na dużą zawartość witamin m.in. C, E, B1, B2, B6. Maliny są również źródłem silnych antyoksydantów, chroniąc nas przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia.

 

Jesień jest sezonem na różne egzotyczne owoce takie jak np. figi. Cenię je w swojej kuchni ze względu na to, że są niezwykle słodkie. Używając ich nie ma potrzeby dosładzać owsianek. Poza niesamowitym smakiem, figi cenię również za wartości odżywcze: witaminy i minerały. Owoce figowca są źródłem wapnia, który wzmacnia nasze kości, dlatego zaleca się je osobom zmagających się z problemem z osteoporozą.

 

Połączenie soczystych malin ze słodką figą jest niesamowicie smaczne, dodatkowo jest to ogromna porcja witamin i składników odżywczych potrzebnych nam w jesienne chłodne poranki.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *